Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας;

Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ενθαρρυντικά ήταν τα πρώτα αποτελέσματα από την κλινική εφαρμογή της νέας θεραπείας (EV06) , για την οριστική θεραπευτική αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας και του καταρράκτη, τα οποία παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο οφθαλμολογικό συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (2017, American Society of Cataract and Refractive Surgery), που διεξήχθη στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ.

Στην κλινική δοκιμή της νέας επαναστατικής θεραπείας για την πρεσβυωπία συμμετείχαν 75 ασθενείς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η EV06 έδωσε – ταχύτερα από το αναμενόμενο (δηλ. μόλις μέσα σε οκτώ ημέρες) – καλά αποτελέσματα, στην κοντινή οπτική οξύτητα των ασθενών.

Συνολικά, την 91η ημέρα της κλινικής δοκιμής, το 84% των ασθενών που συμμετείχαν στη θεραπεία κέρδισε τουλάχιστον μία γραμμή κοντινής όρασης, το 53% δύο ή περισσότερες γραμμές , το 22% τρεις γραμμές και το 12% τέσσερις γραμμές χωρίς την παραμικρή απώλεια της μακρινής διορθωμένης όρασης! Μάλιστα δεν παρατηρήθηκαν σημαντικά ανεπιθύμητα συμβάντα και όλοι οι ασθενείς ολοκλήρωσαν την κλινική δοκιμή και δεν αποχώρησαν από τη μελέτη εξ αιτίας οιασδήποτε παρενέργειας ή δυσανεξίας.

«Είναι γεγονός ότι η νέα θεραπεία γεννά σημαντικές ελπίδες για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας, η οποία αποτελεί το άγιο δισκοπότηρο της οφθαλμολογίας, αλλά και του καταρράκτη» αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών κ. Βασίλειος Κοζομπόλης και συνεχίζει:

«Τα πρώτα αυτά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά αλλά ως συνήθως απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές για να πιστοποιηθεί η ουσιαστική αποτελεσματικότητα αυτής της νέας θεραπευτικής πρότασης και η συνεισφορά της στην καθημερινή κλινική πράξη. Ωστόσο φαίνεται ότι έγινε το πρώτο βήμα και οι δυο αυτές οφθαλμολογικές παθήσεις σύντομα ίσως είναι κλινικά αντιμετωπίσιμες», συμπληρώνει.

Μέχρι τότε όμως, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, θα πρέπει να παραμείνουμε στις υφιστάμενες θεραπευτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας. Είτε αυτή γίνεται με LASER είτε με την χρήση των σύγχρονων ενδοφακών που τοποθετούνται κατά την διάρκεια της αφαίρεσης του καταρρακτικού φακού.

Οι υφιστάμενες μέθοδοι, σύμφωνα με τον κ Κοζομπόλη, έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους και έχουμε πλέον εμπειρία εκατομμυρίων ασθενών που απολαμβάνουν βελτιωμένη ποιότητα ζωής χάρη σε αυτές τις τεχνικές.

Η Θεραπεία EV06

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την κλινική εφαρμογή της νέας επαναστατικής θεραπείας έγινε από τον Dr. Lindstrom, μέλος του ΔΣ της εταιρείας Encore Vision, η οποία ανακάλυψε την μέθοδο.

Η θεραπεία EV06 βασίζεται σε μία σύνθετη χημική ένωση, που χορηγείται τοπικά υπό μορφή σταγόνων – κολλυρίου και η οποία – σύμφωνα με την κατασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία – είναι ικανή να αυξήσει την απολεσθείσα ευκαμπτότητα του φυσικού κρυσταλλικού φακού σε ασθενείς με πρεσβυωπία.

Η χρήση της σύνθετης αυτής χημικής ένωσης έδειξε ότι αποκαθιστά μερικώς τουλάχιστον ορισμένες από τις οπτικές ιδιότητες που χάνονται καθώς ο φυσικός φακός σκληραίνει με την ηλικία.

Επίσης ο χολινικός εστέρας του λιποϊκού οξέος 1,5% – το EV06 δηλαδή όπως προσωρινώς ονομάστηκε – μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή ακόμα και στην αναστροφή της δημιουργίας πυρηνικού καταρράκτη, δεδομένου ότι ο καταρράκτης προκαλείται από την ίδια διαδικασία που προκαλείται και η πρεσβυωπία.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ