Καρκίνος του μαστού στους άνδρες: Σπάνιος, αλλά υπάρχει!

Καρκίνος του μαστού στους άνδρες: Σπάνιος, αλλά υπάρχει!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, γυναίκες, άνδρες και παιδιά, έδωσαν χθες δυναμικό συγκινητικό παρών στο Greece Race for the Cure, τη μεγαλύτερη παγκόσμια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, που διοργανώνεται εδώ και 32 χρόνια από την αμερικανική οργάνωση Susan G. Komen και στη χώρα μας από το 2009, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

Ο μήνας Οκτώβριος, είναι αφιερωμένος στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού κι ενώ όλοι πλέον είμαστε εξοικειωμένοι με τις ροζ κορδέλες, που υποδηλώνουν τη σημασία της πρόληψης – και παρά την αυξημένη ευαισθητοποίηση και γνώση που υπάρχει την τελευταία δεκαετία – ελάχιστοι γνωρίζουν ή μπορούν να πιστέψουν, ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αφορά και στους άνδρες. Εξάλλου, οι γυναίκες έχουν 100 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού.

Κι όμως, αν και περισσότερα από 2.400 νέα κρούσματα καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκονται σε άνδρες κάθε χρόνο στην Αμερική, όπως αναφέρει η American Cancer Society, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσει η επιστήμη, μέχρι να ανακαλύψει τα πάντα για την ασθένεια. «Υπάρχει ανάγκη να ανακαλυφθούν επιπλέον στοιχεία μέσα από την έρευνα, για την βιολογία του ανδρικού καρκίνου του μαστού», υποστηρίζει η Ayca Gucalp, MD, ογκολόγος που ειδικεύεται στον καρκίνο του μαστού στους άνδρες, στο Αντικαρκινικό Κέντρο Memorial Sloan Kettering, της Νέας Υόρκης.

Δείτε τις πιο βασικές πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζετε για τον ανδρικό καρκίνο το μαστού:

Ο καρκίνος του μαστού είναι σπάνιος

Οι τρεις πιο συχνές μορφές καρκίνου μεταξύ των ανδρών είναι ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του πνεύμονα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ενώ ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος μεταξύ των γυναικών.

Συγκεκριμένα, μόνο 1 στους 1.000 άνδρες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ η American Cancer Society προβλέπει ότι 460 άντρες στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πεθάνουν από καρκίνο του μαστού μέσα στο 2017. Αυτό το νούμερο μοιάζει μικρό, σε σύγκριση με τις – κατ’ εκτίμηση – 40.290 γυναίκες που θα χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο του μαστού, την ίδια χρονιά.

Ένα εξόγκωμα στην απλή ψηλάφηση, μπορεί να είναι προειδοποιητικό σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού στους άνδρες

Ενας άνδρας μπορεί να ανησυχήσει για την πιθανότητα να έχει καρκίνου του μαστού, με την ίδια αφορμή, που μπορεί να συμβεί και σε μια γυναίκα: «Οι περισσότεροι άνδρες που διαγνώστηκαν με τη νόσο, εμφάνισαν αρχικά ένα εξόγκωμα -πολύ συχνά- κάτω από τη θηλαία άλω», (σ.σ. το σκουρόχρωμο δέρμα που περιβάλλει τη θηλή), υποστηρίζει η Dr.Gucalp.

Πώς όμως, μπορεί να υποψιαστεί κανείς, ότι ο αυτός ο όγκος μπορεί να υποκρύπτει κάτι σοβαρό; «Στον καρκίνο του μαστού ο όγκος είναι συνήθως σκληρός, παρόμοιος στην πυκνότητα και τη σκληρότητα που μπορεί να εμφανίζει ένα κατεψυγμένο μπιζέλι», υποστηρίζει ο Holly J. Pederson, MD, διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών στην κλινική μαστού του Cleveland.

Στους άνδρες, το σκληρό ογκίδιο είναι το πιο εμφανές σημάδι, το οποίο μπορεί να εντοπιστεί εύκολα με την ψηλάφηση, ενώ ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες εντοπίζεται συχνά, κατά τη διάρκεια μίας μαστογραφίας ρουτίνας. Δεδομένου ότι ο καρκίνος του μαστού είναι σπάνιος στους άνδρες, δεν υπάρχει διαγνωστική εξέταση ρουτίνας.

Οικογενειακό ιστορικό στον ανδρικό καρκίνο του μαστού

Το οικογενειακό ιστορικό αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού στους άνδρες. Οπως συμβαίνει και στις γυναίκες, οι άνδρες αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, εάν ένα στενό μέλος της οικογένειας έχει ή είχε εμφανίσει στο παρελθόν την ασθένεια. Περίπου στον 1 στους 5 άνδρες που έχουν διαγνωστεί, υπήρξε εντοπισμένος καρκίνος του μαστού στην οικογένειά του, σύμφωνα με την American Cancer Society.

Οι άνδρες, επίσης, που φέρουν μετάλλαξη των γονιδίων BRCA έχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και ναι, συμβαίνει και στους άνδρες, να μεταφέρουν αυτές τις μεταλλάξεις στις δικές τους οικογένειες. Στην πραγματικότητα, αν ένας άντρας στην οικογένειά σας έχει μια μετάλλαξη των γονιδίων BRCA, είναι πιθανότερο να αναπτύξετε κι εσείς καρκίνο, απ ‘ό, τι εάν φέρει την ίδια μετάλλαξη μια γυναίκα από την οικογένειά σας, σύμφωνα με την Dr. Gucalp.

Οι άνδρες με μετάλλαξη των γονιδίων BRCA μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και του παγκρέατος και θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο γι’ αυτές τις δύο ασθένειες, λέει η Sarah P. Cate, MD, διευθύντρια του προγράμματος μαστού στο Ιατρικό Κέντρο Sinai Downtown-Chelsea της Νέας Υόρκης.

Σε άλλους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού στους άνδρες, περιλαμβάνεται η παχυσαρκία και μια σπάνια γενετική κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο Klinefelter.

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες διαγιγνώσκεται σε προχωρημένα στάδια

Οι άνδρες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού σε μεταγενέστερα στάδια κι αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν υποβάλλονται τακτικά σε μαστογραφία, οπότε ένα πιθανό πρόβλημα, μπορεί να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο σε έναν άνδρα ασθενή, υποστηρίζει η Dr. Cate. Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που ο άνδρας επισκεφθεί το γιατρό του για ένα ογκίδιο που ψηλαφεί στο μαστό του, ο καρκίνος μπορεί να έχει ήδη προχωρήσει σε μεταγενέστερο στάδιο. «Ο ίδιος ο άνδρας δεν μπορεί καν να φανταστεί ότι μπορεί να πάσχει από καρκίνο του μαστού, οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει σοβαρή καθυστέρηση στη διάγνωση», εξηγεί ο Dr. Gucalp. Μια καθυστερημένη διάγνωση μπορεί να επιφέρει σημαντικά εμπόδια στη θεραπεία, ενώ ίσως να απαιτηθεί επεμβατική προσέγγιση, όπως μαστεκτομή, ή και χημειοθεραπεία.

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες, έχει την ίδια σταδιοποίηση με αυτόν των γυναικών

Ο καρκίνος του μαστού, όπως και όλοι οι άλλοι καρκίνοι, κατηγοριοποιείται σε στάδια, τα οποία εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. «Η σταδιοποίηση εξαρτάται από το μέγεθος του καρκίνου στον μαστό, τον αριθμό των λεμφαδένων κάτω από την μασχάλη που έχουν προσβληθεί, αν έχουν προσβληθεί, και εάν υπάρχει ασθένεια εκτός του μαστού και των λεμφαδένων στην μασχάλη», εξηγεί η Dr. Cate.

Στον καρκίνο του μαστού, αυτά τα στάδια κυμαίνονται από το 0 (χαμηλότερο στάδιο) έως το 4, (υψηλότερο στάδιο) και είναι τα ίδια σε άνδρες και γυναίκες.

Το στάδιο του καρκίνου καθορίζει και το είδος των θεραπευτικών επιλογών, οι οποίες θα κριθούν από τους γιατρούς ως οι πιο αποτελεσματικές, ώστε να πετύχουν αύξηση των ποσοστών επιβίωσης του ασθενούς.

Θεραπευτικές επιλογές στον ανδρικό καρκίνο του μαστού

Τα άτομα με καρκίνο του μαστού έχουν ποικίλες θεραπευτικές επιλογές ανάλογα με το στάδιο της εξέλιξης της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοβολίας, της χημειοθεραπείας, της μαστεκτομής και της ορμονοθεραπείας.

Οι περισσότερες μορφές ανδρικού καρκίνου του μαστού απαιτούν θεραπεία κατά των οιστρογόνων, λέει ο Dr, Cate. Η θεραπεία αυτή μπορεί να καταστείλει τα οιστρογόνα, ώστε να πάψουν να τροφοδοτούν την εξάπλωση ορισμένων ειδών καρκίνου του μαστού.

Σε αντίθεση με τις γυναίκες, οι άνδρες έχουν μόνο μία επιλογή για χειρουργική επέμβαση κατά του καρκίνου του μαστού. Η πιο συχνή χειρουργική θεραπευτική αντιμετώπιση στον άνδρα είναι η μαστεκτομή, επειδή το μικρό μέγεθος του ανδρικού μαστού δεν επιτρέπει σωστή από ογκολογικής άποψης επέμβαση. Η μαστεκτομή θα ολοκληρωθεί με την αφαίρεση λεμφαδένων της μασχάλης, αν από την ταχεία βιοψία κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο γιατρός κρίνει ότι πρέπει να τους αφαιρέσει.

Περιορισμένες έρευνες για τον ανδρικό καρκίνο του μαστού

Λόγω της σπανιότητας στην εμφάνιση του ανδρικού καρκίνου του μαστού, η πλειοψηφία των ερευνών επικεντρώνεται σήμερα μόνο στις γυναίκες. Ως αποτέλεσμα, οι θεραπευτικές επιλογές για τους άνδρες βασίζονται σήμερα κυρίως στα συμπεράσματα των μελετών που γίνονται στις γυναίκες, λέει η Dr. Gucalp.

Η γνώση για τις βιολογικές διαφορές μεταξύ του ανδρικού καρκίνου του μαστού και του γυναικείου, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες θεραπευτικές επιλογές για τους άνδρες. «Θα πρέπει να επικεντρωθούμε εξ ολοκλήρου στις δοκιμές σε άνδρες, κάτι που είναι δύσκολο με δεδομένη τη χαμηλή συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού σε αυτούς», λέει ο Δρ Gucalp, σημειώνοντας ωστόσο, ότι με την πάροδο των ετών, η έρευνα για τον καρκίνο του μαστού στους άνδρες εμφανίζει ανάπτυξη.

Με πληροφορίες από sciencealert.com

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ